18. oktober 2007

Uganda propaganda

For et par uker siden var jeg på min første veiledning på bacheloroppgaven min. Veggene på Institutt for sammenlignende politikk er prydet med diverse valgplakater fra forskjellige steder i verden, og på min vandring gjennom gangene kom jeg over denne:

Oberst Dr. Kizza Besigye er det nærmeste man i Uganda i dag kommer en leder for opposisjonen. Denne plakaten er fra presidentvalget i 2001, da Besigye stilte som kandidat for første gang. Han stilte også som kandidat i 2006, under den enkle parolen «Vote for change», eller med andre ord, «Stem på meg, jeg er han andre!»:

Arkivfoto. Jeg syns for øvrig han var noe heldigere med det første bildet enn det andre. Her ser han ut som en skikkelig skurk.

Kizza Besigye er en tidligere krigskamerat av den sittende presidenten, Yoweri Museveni. Under borgerkrigen som endte med at Museveni tok makten i et kupp i 1986, var Besigye den kommende presidentens livlege. Det oppsto etterhvert fiendskap mellom de to, blant annet på grunn av at Besigye nå er gift med Winnie Byanyima, som var Musevenis kjæreste under krigen, så da Besigye tapte valget i 2001, fant han det tryggest å forlate landet.

Besigye kom tilbake til Uganda i 2005 for å stille til valg på nytt, men han hadde ikke vært i landet mer enn et par uker før han ble arrestert, anklaget for voldtekt, ulovlig besittelse av våpen og høyforræderi. Selv om han ikke ble dømt på noen av tiltalepunktene, førte det til at han måtte tilbringe store deler av valgkampen enten i fengsel eller inn og ut av sivile og militære domstoler.

Legg merke til at navnet til Besigye er skrevet forskjellig på de to plakatene. Denne inkonsekvensen i stavemåte var bakgrunnen for et siste fortvilt forsøk på å få ugyldiggjort hans kandidatur til presidentvervet. For å stille som kandidat til et politisk verv i Uganda må man nemlig ha fullført videregående. Besigye ble rett før valget beskyldt for å ha forfalsket vitnemålet sitt fra barneskolen (!). Saken er at hans opprinnelige navn er Smith Warren Besigye, men på ett eller annet tidspunkt har han byttet navn til Kizza Besigye W.S. Ifølge klagemålet gjorde han dette da han søkte om opptak til ungdomsskolen, etter sigende for å kunne bruke eksamensresultatene til en klassekamerat - Warren Kiiza. Det viste seg ganske enkelt å spore opp denne mannen, siden avisene hadde skrevet hvor han bodde og vist bilde av ham, og det viste seg at han slett ikke het Warren, men Stanley, og at ikke engang hadde fullført barneskolen. Besigyes parti, Forum for Democratic Change, brukte ham deretter i sin egen valgkamp.

Museveni vant valget, selvfølgelig, men ikke like overlegent som i 2001. Selv om det kom heftige beskyldinger om valgfusk, ble resultatet stående, og observatørene meldte om at valget hadde vært «relativt fritt og rettferdig». Uansett, det ser ut til at Afrika er i ferd med å få nok en livstidspresident. Før valget hadde Museveni fått gjennomført en grunnlovsendring, under svært tvilsomme omstendigheter, som gjorde at han kunne stille til valg for en tredje periode (opprinnelig hadde han en maksgrense på to), og nå er det akkurat blitt annonsert at presidenten kommer til å stille en fjerde gang i 2010. Som han selv sa i forbindelse med valgkampen: «You don’t just tell the freedom fighter to go like you are chasing a chicken thief from the house.»

3 kommentarer:

VamPus sa...

Museveni stiller igjen, ja. Da regner jeg med at Norge har vett til å kutte all støtte denne gang, ikke bare litt som i 2005...

Så spennende at du blogger derfra. Ser frem til å lese mer!

Sheta sa...

Ja... på den annen side er jeg ikke sikker på hvor lurt det er å kutte budsjettstøtte til et land der over halvparten av statsbudsjettet finansieres av bistandsmidler.

Dessuten, hvis han har lært fra sist og unngår å sette politiske motstandere i fengsel på falskt grunnlag og ellers andre brølere som skaper presseoppslag, er det lite trolig at det kommer noen reaksjon verken fra Norge eller andre giverland.

Museveni har også vist seg å være en kløpper i å spille for galleriet. Når Besigye ble arrestert, forelå det en formell siktelse, og saken ble tatt gjennom rettssystemet på (i hvert fall i begynnelsen) korrekt måte.

På samme måte ble grensen på antall perioder presidenten kan sitte, opphevet ved en formell grunnlovsendring i parlamentet (selv om han måtte "hjelpe" vedtaket litt i gang), slik at han er sikret juridisk legitimitet for å stille til valg igjen.

Spennende blir det, i hvert fall. Jeg kommer til å følge valgkampen i 2010 med argusøyne.

Sophie sa...

Les den nye Mega Fortune spilleautomatanmeldelsen her https://freespins-norway.com/mega-fortune/ og vær den første som vet om oppdateringer om norske casinoer